info@wedouble.nl 085 - 401 81 93

SEO oftewel zoekmachine optimalisatie is een belangrijk onderdeel om met jouw site hoger in de organische zoekresultaten van de zoekmachines te komen. Omdat ik voor al mijn projecten WordPress gebruik, zal ik deze 5 SEO tips specifiek richten op WordPress. De kans is ook groot dat jouw website ook op Wordpress draait, 23% van alle websites op het internet zijn namelijk in WordPress gebouwd.

Als ik start met de bouw van een website voer ik de eerste 2 tips (stappen) altijd direct uit.

Tip 1: Installeer Yoast

Om te starten beginnen we met de makkelijkste en tegelijkertijd één van belangrijkste tips. Installeer de plugin van Yoast van der Valk (zoek naar: Yoast). Deze plugin zorgt er voor dat alle belangrijke SEO-functionaliteiten in 1 keer worden toegevoegd aan jouw website. Dit betekent natuurlijk niet dat jij vanaf nu extreem goed vindbaar bent. Je hebt nu de mogelijkheden maar het vuile werk moet je nog gewoon zelf opknappen.

Je zal overigens niet de enige zijn die Yoast gebruikt, deze plugin is over de gehele wereld meer dan 14 miljoen keer gedownload. Dat is niet gek want de plugin is gratis te gebruiken! Kijk voor meer informatie op https://yoast.com/

Tip 2: Permalinks

Nadat de plugin van Yoast is geïnstalleerd gaan we de permalinks aanpassen. Permalinks zijn de URL’s  van  de pagina’s en berichten die jij gaat publiceren op jouw website. Nadat WordPress geïnstalleerd is zien deze er als volgt uit: www.website.nl/?p=1.

Deze URL structuur is niet gebruiksvriendelijkheid voor jouw bezoeker en voor Google. Het geeft namelijk totaal geen informatie over jouw pagina of bericht.

Zoals jij aan de URL van dit bericht kan zien, heb ik de permalink instellingen aangepast naar berichtnaam. Je kunt kiezen uit verschillende formaten maar persoonlijk vind ik deze het prettigst.

De permalinks kun je instellen via instellingen -> permalinks.

Tip 3: Tags op pagina’s en berichten

De vorige 2 stappen waren gericht op de complete website. In stap 3 gaan we kijken op pagina- en berichtniveau. Een pagina of bericht hoog laten scoren in Google hangt af van ontzettend veel factoren. Eén van de belangrijkste factoren zijn de tags op jouw pagina.

Ik zal iedere tag apart behandelen en vertellen hoe jij deze moet gebruiken en waar jij deze in kunt vullen bij de plugin van Yoast.

De Titel Tag

De Titel Tag wordt als een van de belangrijke tags gezien om Google het onderwerp van jouw pagina of bericht te vertellen.

Yoast zorgt dat deze titel tag automatisch goed ingesteld word. Namelijk als volgt:

  • Berichten Titel: %%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%
  • Pagina Titel: %%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%

Jij hoeft je dus eigenlijk geen zorgen te maken of de titel tag op jouw pagina of bericht wel goed is ingesteld. Het enige nadeel kan wel zijn dat de naam van de titel tag te lang word. De plugin van Yoast geeft dit automatisch aan. Je kan deze title tag dan aanpassen naar een iets kortere variant.

SEO titel
SEO titel

De Meta Tag

Wanneer jij informatie zoekt in de zoekmachines staat er onder de naam van de website, altijd een beschrijvend stukje tekst. Deze tekst wordt de Meta Tag genoemd en deze kan jij zelf schrijven een aanpassen. In de plugin van Yoast heet dit de Meta-omschrijving. Zorg altijd dat deze tekst goed aansluit op het geschreven bericht of de geschreven pagina. Je hoeft geen rekening te houden met zoekwoorden want Google neemt de Meta-omschrijving niet mee in de ranking.

Heading Tags

Heading Tags, in WordPress worden deze ook wel ‘kopteksten’ genoemd, zijn erg belangrijke tags om het onderwerp van jouw bericht of pagina aan Google door te geven. In WordPress zijn er 6 verschillende kopteksten te vinden. Ik bespreek er hieronder 3.

Koptekst 1 (<h1>)

Na de Title Tag is de kopstekst 1 een hele belangrijke tag. De h1 tag moet eigenlijk altijd de titel van jouw pagina of bericht zijn en beschrijft het beste waar de informatie op jouw bericht of pagina over gaat. Gebruik de h1 tag maar 1 keer, want een bericht of pagina kunnen geen verschillende titels hebben.

Koptekst 2 (<h2>)

Dit zijn eigenlijk de tussenkoppen op de pagina. Bij het gebruik van verschillende alinea’s kan de h2 tekst de pagina verdelen in onderdelen. De h2 tag mag vaker gebruikt worden op 1 pagina of in 1 bericht.

Koptekst 3 (<h3>)

De h3 tag zorgt voor de sub-tussenkoppen. Stel jij schrijft een lange pagina of een lang bericht, dan kunnen deze sub-tussenkoppen uitstekend van pas komen. En natuurlijk mag je deze koppen vaker per pagina gebruiken.

Naast de h1 tot en met h3 tags beschikt wordpress ook nog over de h4, h5 en h6 tag. Ik ga er van uit dat deze voor zichzelf spreken.

Tip 4: Zorg voor een snelle website

Als jij beschikt over een razend snelle website, heeft dit 2 enorme pluspunten.

  1. Het is goed voor de ranking in Google
  2. Het is goed voor de conversie op jouw Website

Wanneer jouw website te traag laad, kan het zijn dat bezoekers ongedurig worden en direct de website verlaten. Dit is slecht voor beide argumenten hierboven.

Om te checken of jouw website snel genoeg is kan jij de Pingdom tool gebruiken: http://tools.pingdom.com

Speedtest Wedouble
Speedtest Wedouble

Tip 5: Mobiel vriendelijkheid

Een aantal weken geleden heb ik een blog geschreven over de mobiel vriendelijkheid van websites. Als laatste tip wil ik dat dit keer nog benadrukken. Zorg dat jouw website mobiel vriendelijk is! Sinds Google mobiel vriendelijkheid als rankingsfactor heeft beïnvloed het namelijk de zoekresultaten via mobile devices.

Wil jij meer weten over de mobielvriendelijkheid? Lees dan: Mobiel vriendelijke websites worden ‘verplicht’